در این مقاله قصد دارم تاثیر فعالیت مراکز زنجیره ای را بر تجارت های مستقل بررسی کنم. شایان ذکر است پس از طرح سوال از طرف یکی از فعالان صنعت فست فود به نام آقای محمد دیانتی انگیزه نگارش این مطلب در من ایجاد گردید که بدین وسیله از ایشان نهایت سپاس را دارد.

لطفاً برای مطالعه بیشتر به ادامه مطلب مراجعه فرمائید.

در ابتدا تعاریفی را برای یکسان بودن برداشت های ذهنی خدمتتان ارائه می دهم :

فرانچایز : منظور از این عبارت مجموعه هایی هستند که با اعطای نمایندگی در قالب های حقوقی مختلف فعالیت می نمایند و حوزه فعالیت خود را گسترش می دهند. معادل این عبارت در انگلیسی Franchise  می باشد. از نمونه های موفق ایرانی در این حوزه می توان به فلافل کورت و در بازار های بین المللی می توان به ساب وب اشاره نمود.


زنجیره ای : مراکزی که دارای شعب مختلف می باشند ولی مالکیت تمامی آنها متعلق به یک نفر است را مراکز زنجیره ای می نامند. به عنوان نمونه ایرانی می توان به رستوران پرپروک و در بازار های بین المللی می توان به کافی شاپ های استار باکس اشاره نمود. معادل عبارت زنجیره ای در زبان انگلیسی  Chain می باشد.


مستقل : به مراکزی که به صورت شخصی و بدون وابستگی به هیچ برندی فعالیت دارند را مراکز مستقل می نامند.


در دنیای امروز معمولاً فعالیت های تجاری تاثیر فراوانی از رقبا می پذیرند خواه این تجارت ها به صورت زنجیره ای یا فرانچایز فعالیت نمایند خواه به صورت مستقل. 

آنچه دارای اهمیت فراوان می باشد رضایت مشتری است که باعث ایجاد درآمد برای هر تجارتی می گردد. در نگاه اول معمولاً این طور به نظر می رسد که مجموعه های زنجیره ای یا فرانچایز می توانند بازار های بیشتری را فتح نمایند و تجارت های مستقل را تخریب کنند که البته این تصور بسیار غلط است.


اما اجازه بدهید که کمی تجارت های چند شعبه ای را با تجارت های مستقل مقیاس بزنیم.


کدام بهتر است ؟ فرانچایز یا مستقل ؟ 

در واقع برای پاسخ به این سوال باید به توانایی های شخصی توجه نمود. گاهی افراد دارای تخصص و سرمایه کافی می باشند و گاه از این دو برخوردار نمی باشند. معمولاً برای افرادی که دارای سرمایه هستند ولی تجربه کاری ندارند پیوستن به تجارت های فرانچایز بهتر است چرا که در این سیستم اولاً تمامی تخصص توسط شرکت مادر ارائه می گردد و شما از خطا دور خواهید بود و ثانیاً شما مجموعه از تجاربی که گران بدست می آیند استفاده خواهید کرد.

این مجموعه ها معمولاً تبلیغات بیشتری دارند و به دلیل اینکه گاهاً در قالب برند فعالیت می نمایند ، هویت خاصی را در ذهن مشتری متواتر خواهند نمود راهی که باید توسط مراکز مستقل با هزینه های گزاف شخصی برای تبلیغات و جهد های بسیار بدست بیاید.

می توان اینطور گفت که طی مسیر با مجموعه های فرانچایز سریعتر است و درصد ریسک سوخت شدن سرمایه هم کمتر.

با سرمایه کافی و تخصص آیا می توان برنده شد ؟

پاسخ به این سوال هم بسیار مشکل است. رستوران های زیادی را می شناسم که مالک آنها دارای تخصص بسیار بالایی در آشپزی می باشند و رستورانی را با غذاهایی که طعم فوق العاده دارند راه اندازی کرده اند ولی متاسفانه شکست خورده اند.

بهتر است بگوییم تخصص در دنیای امروز با وجود اینکه لازم است ولی مهم نیست !!! می توان با صرف هزینه تخصص مورد نیاز را خرید و آموزش دید ولی آنچه در این میان کلید اصلی است ، نگاه کردن به کسب کار در قالب تجارت است. در واقع سرمایه گذاران تجارت های کوچک ممکن است با وجود سرمایه و دارا بودن تخصص ابعاد دیگر آن را از نظر فراموش کنند. مواردی مانند علم مدیریت منابع انسانی یا شیوه صحیح بازاریابی و فروش و ده ها نکته دیگر که باعث پیشرفت خواهد شد.


اما به سوال اصلی بپردازیم : ( مجموعه های چند شعبه ای چه تاثیری بر تجارت های مستقل می گذارند ؟)


در واقع بهتر است بگوییم در دنیای کسب و کار امروز کسی عمر بیشتری می کند که محصول و سرویس بهتر به مشتری ارائه دهد. مشتریان از مجموعه های چند شعبه ای معمولاً سطح استانداردی که برای مشتری تعریف شده است را انتظار دارند و دقیقاً می دانند با چه سرویس و محصولی روبرو خواهند شد در صورتی که مراکز مستقل می توانند با افزایش سرویس ها و کیفیت محصول خود مشتریان بیشتری را به خود جلب نمایند.

از طرفی نباید فراموش کرد که هر شخصی در پی پیشرفت است و خواستگاه تمامی مجموعه های چند شعبه ای ، تجارت های مستقل بوده است.


با احترام فراوان


سامان فائق

مدیر عامل گروه نارین ورک

بنیانگذار و مدیر عامل رستوران های زنجیره ای فلافل کورت